Monday, March 7, 2011

Jalan-jalan Tidak Membataskan Untuk Menyusu Anak

Salam...
Pagi-pagi ni nak bercerita sikit mengenai menyusu sewaktu keluar pergi jalan-jalan...bukan nak menunjuk, tapi nak berkongsi cerita dan ilmu,jika ibu-ibu di luar sana segan tuk menyusu di khalayak ramai. Last entry saya ada bercerita mengenai kami sekeluarga jalan-jalan di Melaka. Masa kami tengah tunggu makanan sampai, adik Zaqwan merengek nak susu, so suami saya mengambil selendang yang memang saya bawa sentiasa setiap kali keluar berjalan-jalan, selendang tu sebenarnya selendang lama...hadiah masa kawin dulu lagi...tapi saya simpan coz cantik..dan sekarang...ada gunanya kan?hehehe..

selendang yang dimaksudkan...hehehehe

Zaqwan sedang leka...

Gambar di atas adalah salah satu contoh semasa saya menyusukan anak saya dikhalayak ramai..memang kami mencari tempat yang agak terbelakang sikit untuk mengelakkan orang ramai...tapi ketika sedang menyusukan, orang semakin ramai kat belakang tu...datang untuk makan...then ada beberapa peristiwa setiap kali saya menyusukan adik Zaqwan, pasti ada yang menegur...susu badan ker? reaksi muka mereka?ada yang  macam pelik...ada yang biasa2 jer...ada yang muka macam bagusnya...ehm..apa2 pun saya bersyukur sangat dapat menyusukan adik zaqwan sepenuhnya..

Gambar di bawah sewaktu kami sekeluarga pergi makan2 di The Curve Mutiara Damansara...sementara menunggu adik2 saya sampai..kami berjalan2 dahulu di sekitar The Curve...untuk pengetahuan semua...di the curve ada satu tingkat iaitu tingkat 1 berdekatan dengan MPH ada banyak kedai barangan baby n toddler..antaranya OVO, Mothercare, Little Heaven, Anakku, Learning toys...rasa2nya ada banyk lagi tapi lupa la plak nama kedai2 tu....semua barangan keperluan menyusu saya saya beli di salah satu kedai di situ..banyak sangat pilihan...yang paling best ada bilik khas untuk menukar diaper anak dan tempat menyusu sekaligus tempat mengepam...

Tempat yang sangat selesa..

abang n angah setia menunggu...

abang yang selalu geram kat adik Zaqwan..

suamiku yang sentiasa setia menunggu...

Alhamdulillah saya mempunyai suami yang sangat setia dan sporting...hehehehehe..apa sahaja keperluan saya untuk menyusu anak2...dia berusaha untuk memenuhinya....thnx a lot to my lovely hubby..:)

1 comment:

  1. salam perkenalan..alhamdulillahkan,kita ada kelebihn sebenarnya menyusu ni..ti pun xkisah menyusu ank kt mana-mana pun,sekrg bj menyusu pun bnyk..yg bg alasan tu yg rugi..ti pun suka share bff ni..jomlh jln2 kt blog ti..natrah4ever.blogspot.com

    ReplyDelete