Saturday, April 23, 2011

Cara-cara Menyimpan stok EBM

Salam...
Kali ni saya nak berkongsi ilmu dalam menyimpan stok EBM, dari mengepam hinggalah menyimpan. Untuk pengetahuan ibu2...beberapa bulan lepas saya ada terbaca blog pn Farah yang mengatakan setiap kali dia mengepam susu, atau menyusukan babynya, sebelah lagi ada "milk collector"nanti saya tunjukkan gambarnya. so,susunya tak pernah membazir, sesetengah ibu2...meletakkan breast pad setiap kali menyusu atau mengepam,so susu hanya dibazirkan begitu sahaja. Jadi...selepas jer baca entrynya itu...terus pegi beli di e curve...satu2nya tempat kegemaran saya shopping barang2 baby...cari punya cari...jumpa la jenama avent...yang medela punya tak jumpa...dek kerana teruja sangat saya pun beli...agak mahal RM75.90..ada 2 pasang... dan 2 lagi exra...

inilah kotaknya...

alkisahnya...inilah adalah hasil perahan pada kali ini. Sebelah kanan dapat 5 oz...sebelah kiri dapat 4oz...alhamdulillah....
ini adalah collector milk yang saya tekapkan di payudara sebelah kiri, apabila saya mengepam di sebelah kanan, see!!!walaupun sikit tapi berharga...
susu yang dalam collector milk tadi saya masukkan ke dalam botol yang saya pam di payudara kiri...
maka bertambah la ia 1/2 oz...walaupun hanya 1/2 oz...bagi saya ia amat berharga...kadang2 boleh dapat sampai 1 oz....banyak tu....alhamdulillah...
kini, tiba masa untuk proses penyimpanan...sediakan marker pen,storage milk bag..sesetengah ibu tak suka storage milk bag yang ini,bcoz of leceh,nak kena ikat ngan getah..tapi saya suka..sebab...saya ada sieler(tak tahu nak eja..hheheheh) tu...lagipun yang ini dapat menjimatkan ruang peti ais saya....:)
inilah dia siler yang saya katakan tadi....kalau beli pun murah jer...RM50...hmmm...kebetulan benda ni memang ada kat rumah kampung saya...bila balik that day apalagi...pau la...hehehehe...kenapa saya tandakan berapa oz yang dapat???
Kerana saya akan bekukan susu saya dalam keadaan begini...so...saya tahu lah satu pack tu ada berapa oz...
kemudian cik susu saya tadi diletakkan di dalam peti ais....ini adalah box yang di atas...tempat saya menyimpan cik susu yang terkini....
yang ini pula box yang di bawah...tempat saya simpan cik susu yang terdahulu...barisan ini adalah cik susu yang perlu saya ambil dahulu...
ini adalah pandangan dari hadapan peti ais saya....dua box saiz besar dan sederhana itu...dimonopoli oleh cik2 susu...manakala box sebelah kiri di atas...yang paling kecil...adalah untuk cik2 lauk pauk saya sahaja...dan ia perlu diletakkan di dalam tupperware...hehehehehe....kesian betul cik2 lauk pauk saya....ruangnya kecil sahaja...
Saya suka peti ais macam ni...susu saya dapat diasingkan dengan lauk pauk..so tidakla bercampur...nak beli deep freezer...kan tak sesuai plak...saya rumah apartment jer...ruang yang tak berapa mengizinkan...
Berkenaan dengan storage milk bag tadi...sesetengah ibu lebih gemar gunakan yang ada ziplock tu...bagi saya yang itu pun ok cuma kalo yang itu agak makan ruang pei ais saya....sebab tu saya lebih gemarkan yang ini....kalau yang ziplock tu lagi senang...xyah nak seil2 bagai....letak je dalam storage milk bag ziplock tu...then zip je la...selosai....lain orang...lain citarasa...terpulang mengikut keselesaan ibu2....





*saya bangga menyusukan baby saya..secara ekslusif:)

5 comments:

  1. bagusnyer...tersusun cantik. Tahniah farihan.

    ReplyDelete
  2. bagus...susu ibu adlh yg terbaek!!!

    ReplyDelete
  3. assalam, just nk tanya..u beli peti ais 2 pintu ke?ada ke yg jenis 2 pintu, tmpt freezer besar camni?sy cdg nk beli peti ais mcmni utk buat stok ebm utk bakal anak yg akan kuar tak lama lg..pls emel me.. ziana_khairy@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. thanks farihan kerana share info yg sgt berguna kpd ibu2.. semoga awak dimurahkan rezeki.Amin

    ReplyDelete