Sudah lama aku teringin membuat nasi kerabu tumis....last aku buat dulu...masa befday zafran yang 1 tahun di gugusan Dedap Kota Damansara...bukkannya tak nak buat...tapi nak buat Nasi Kerabu Tumis ni memang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi...bahan-2nya banyak.....kalau setakat nak makan 2 orang tak yah buat la...beli kat kedai....lagi bagus...tak penat...tapi aku buat hari ni coz ada orang kat rumah..sepupu,kakak,adik...baru berbaloi nak buat yang remeh2 tu...
Kat bawah ni nak kongsi resipi ngan korang sumer....
Nasi
1.basuh beras hingga bersih....masak bersama daun limau purut dan sedikit serbuk kunyit...atau kunyit hidup...garam sedikit
Kuah Tumis
1. Kisar bawang merah,sikit bawang putih,sikit halia,dan cili kering...
bawang merah,cili kering,halia,bwg putih
2. Tumis sampai pecah minyak
bahan yang dikisar ditumis
3. Setelah itu masukkan santan (kalau korang nak kuah banyak letakkan la santan banyak sikit coz nanti bila dah didihkan ia akan kering sikit...)
santan kotak jerr...
3.Titikkan serai dan seinci lengkuas
4. Garam dan gula secukup rasa..
5. Didihkan sehingga keluar minyak
taadaa....tumis yang siap dihidang..mmm
Sambal Ikan
1.Tumbuk bawang merah + serai + ikan yang dibakar + garam + gula
bahan2 yang sebelum ditumbuk
2. Setelah itu campurkan dengan kelapa parut yang telah digoreng dengan api perlahan
bawang dan serai yang telah ditumbuk
kelapa parut siap digoreng
Sambal ikan siap digaul
Siap dihidang bersama kerabu (timun+kobis),keropok,ayam bakar,budu,air lada...
FUUHHHHHHHHH...............MEMANG SEDAP HINGGA MENJILAT JARI....HIHIHIHIHIHIHIHI
SELAMAT MENCUBA....